Teknoloji casusluğuna karşı uyarıyor! “Fransa’da beni ameliyat ettiler”
-
Haberler7 – ÖZEL
Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli’nin konuğu olan TR Anten Elektronik A.Ş. Dr. Lokman Kuzu değerli açıklamalarda bulundu.
Teknoloji casusluğuna karşı uyarılar prof. Dr. Lokman Kuzu Ayrıca kendisine operasyon düzenlendiğini de belirtti. Fransa’da uyutularak bilgilerinin çalındığını söyleyen Kuzu, değerli teknolojik çalışmalar yapan mühendisleri uyardı.
Osman Ateşli’nin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Lokman Kuzu’nun verdiği röportajdan o bölüm:
FRANSA’DA BANA AMELİYAT YAPTLAR
Teknoloji casusluğu sorunu ülkemizde bir kez daha en çok konuşulan konuların başında geliyor. Özellikle iş yerinde Aselsan mühendislerimizin ortadan kaldırılmasıyla ilgili çok acı deneyimler yaşıyoruz.
2007 yılında ameliyat oldum. Fransa’da beni ameliyat ettiler, her şeyimi çaldılar. Beni uyuttular. Çocukları gönderdim. Operasyonu bir gün sonra gerçekleştirdiler. Bu haber mi? Olmadı. İşte Aselsan mühendislerinin başına gelenler. O dönemde konuştuğumuz kişiler bu bilgiyi biliyordu. Artık bilen çok kişi var. Haber yapılıyor.
TEKNOFEST’TE ÇOK CASUS OLDUĞUNA EMİNİM
Hangi önlem alınmalı?
Yurt dışına veya yurt içine gidenlerle ilgili belli nitelikli durumdaki kişilere yönelik hazırladığım güvenlik ve istihbarat konulu 1-1,5 saatlik bir sunum var. Ben Uzay Enstitüsündeyken bazı arkadaşlara bundan bahsetmiştik. “Yurt dışına bilgisayar götürmeyin” dedim. Çünkü gittiğinizde çalıyorlar. Anahtarı kullanmadan kapıyı açıyorlar. Zorla değildi. Sıradan bir hırsızlık değil. Normal bir hırsızlıkta bir şey zarar görür. Sanırım bu kadar ileri gidiyor. Ama asla doğrudan girmedi, aldı ve gitti. Beni uyuturken her şeyimi çaldılar. O yüzden USB bile getirmeyin. Getirdiğiniz bilgiler değerlidir. “Her şeyi içmeyin” diyoruz. “Siz de yurt dışından gelen insanlara iyi bakın.” “İçki ister misin?” diyorlar. Bu yüzden sadece su içiyor. Neden çay istemiyor? Bir şüphesi var. Sıcak şeye küçük bir katkı ile bir erkeği çok kolay konuşturabilirsiniz. “Bir şeyler yerken, içerken yanınıza aldığınız eşyalara dikkat etmelisiniz. Her şeyi almayın. Yedeklerinizi yangına, hırsızlığa, siber saldırılara karşı saklayın.” Onları tavsiye ediyoruz. Kaliteli bir teknolojiyle ilgili bir şeyiniz varsa onu anlamaya çalışırlar. Bu Teknofest’e pek çok casusun geleceğine eminim. Gelecek değil mi? Türkiye’nin neleri geliştirdiğini görüyorlar. Şimdi ülkelerin isimlerini vermeyeyim. Tabii ki merak ediyorlar. S-400’le ne yaptığımızı nereden biliyorlar? 4 isme CAATSA yaptırımı var. Bu isimleri nereden biliyorlar? Kimse bilmiyor. Ama sonuçta biliyorlar. Demek ki bir yerden bilgi alıyorlar.
HERKESLE İLGİLİ HER ŞEY KUTLANIR
Şu anda açık kaynak istihbaratı yapılıyor. Herkesle ilgili her şey saklanır. Bir kısmı bu ülke, bir kısmı bu ülke. Ülkeniz de sizinle ilgilidir. Herkes bir şeyler tutuyor. Ayrıca zaman zaman kullanılırlar. Bu yüzden yazdıklarımıza, çizdiklerimize, muhataplarımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Bu tarz bir ortamdır. Yani izleniyoruz. Yani bizi mi izliyorlar? Evet izliyorlar.
HER İŞTE WHATSAPP KULLANMAK BÜYÜK ENGELDİR
Aynı durum toplumda da geçerlidir. Mesela cep telefonlarımız bizi takip ediyor, dinliyor. Kamuoyunun merak ettiği bir şey var mı?
Bunu iki amaçla yapmış olabilirler. Pazarlama amaçlı konuştuğunuz kelimelerden bazı işler getirir. İkincisi ise istihbarat amaçlı dinlemektir. Oh, bunların işlenmesiyle ilgili çok büyük miktarda veri var. “Büyük veri” var. Nitelikli bir amacın olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle bakanların dikkatli olması gerekiyor. Bakanların, müsteşarların, temel isimlerin ve her türlü yazışmanın WhatsApp’ı kullanması büyük bir handikap. Sonuçta onların da kendi programları var. İstihbaratın kullandığı programlar var. Wechat Çin’dir, Telegram Rusya’dır, Messenger kimdir bilmiyorum. Aslında şunu söylüyoruz: Bir şey bedavaysa eseri sensin. Yani sizden bilgi alıyor. Bu yüzden ucuz şeylere dikkat etmelisiniz.
İŞTE RÖPORTAJIN TAMAMI